Minden, amit az ékszerek értékeléséről tudni kell

Az ékszerértékelésnek két fő típusa van, a kiskereskedelmi csereérték és a viszonteladói érték.
Minden, amit az ékszerek értékeléséről tudni kell

A kiskereskedelmi pótlási értékbecslés az ékszer elvesztése vagy sérülése esetén az ékszer pótlásának hozzávetőleges költségét adja meg. Ez a fajta értékbecslés lényegesen alacsonyabb, mint a viszonteladói értékbecslés. A csereérték-értékbecslés akkor hasznos, ha ékszerét gyorsan kell eladnia, és nem akar aggódni annak viszonteladói értéke miatt.

Egy ékszerüzletben ingyenes értékbecslést kaphat. Ezek nem jogilag kötelező érvényűek, így az értékbecslő ára nem biztos, hogy megegyezik azzal az összeggel, amennyiért Ön eladja a tárgyat. Ehelyett inkább keressen egy olyan hivatásos értékbecslőt, aki valamelyik szakmai szervezet által tanúsított értékbecslő. Győződjön meg róla, hogy az értékbecslő tagja valamelyik ilyen szervezetnek, és kérjen ajánlásokat barátainak és családtagjainak. Ők képesek lesznek jó hírű és hiteles szolgáltatást nyújtani Önnek.

Ékszerértékelésre válás vagy hagyatéki felszámolás esetén is szükség lehet, de ez kevésbé gyakori. Ékszerértékelésre a biztosítási jogosultsághoz is szükség lehet. Szükség lehet azonban hitelfedezetként is. Az ékszerértékelés beszerzésének okaitól függetlenül fontos megjegyezni, hogy egy ékszer szándékos túlértékelése illegális és etikátlan. A legtöbb országosan elismert értékbecslő szervezet azt ajánlja, hogy az ékszerértékelők kerüljék a tárgyak túlértékelését, kivéve, ha erre jogos okuk van.

Az ékszer legfontosabb része a középső kő. Egy gyémántgyűrű, amelynek középső köve 1 millió dollár értékű, valószínűleg sokkal kevesebbet fog érni, mint egy hasonló árú, ugyanebből a kőből készült gyűrű. Egy Chanel-logóval ellátott gyűrű több száz dollárt is érhet, de egy olyan gyűrű, amelyben csak néhány gyémánt van, csak néhány dollárt hozhat. Az ékszeréről is készíthet egy tiszta fényképet, megfelelő megvilágítással és fehér háttérrel. Ha a képek elég tisztességesnek tűnnek, akkor egy fordított képkereső segítségével megnézheti, mennyit ér a darabja.

Bár nem mindig könnyű ékszerértékelést szerezni, elengedhetetlen, hogy legalább egyszer elvégeztessünk egyet. Ha ékszereit értékesíteni kívánja, az értékesítési folyamat részeként megbízható értékbecslésre lesz szüksége. Egy profi értékbecslő elemzi ékszereit, hogy meghatározza azok értékét, és megállapítja az esetleges hibákat vagy sérüléseket. Miután értékelte a darabot, az értékbecslő megadja Önnek a becsült kiskereskedelmi értékét.

Az örökölt ékszerek pénzbeli értéke mellett egy értékbecslő segíthet meghatározni a vagyon igazságos és méltányos elosztását. Bár az ékszerek értéke a piactól vagy a helyzettől függően változhat, létfontosságú, hogy ismerje az aktuális piaci értéket, mielőtt felosztja azokat a családtagok között. Így elkerülheti az érzelmi felfordulást, amely akkor keletkezhet, ha valamelyik családtag nem ismeri az ékszerek pontos értékét.

Kapcsolódó cikkek

Segítünk a karikagyűrű kiválasztásában

Segítünk a karikagyűrű kiválasztásában

Amikor karikagyűrűt választasz, fontos figyelembe venni kedvesed egyéniségét, és a megfelelő szín és anyag mellett helyezni a hangsúlyt.

Rozé ékszer kisokos

Rozé ékszer kisokos

Az elmúlt évek egyik sztárja a rozé ékszer.

Minden, amit az ékszerek értékeléséről tudni kell

Minden, amit az ékszerek értékeléséről tudni kell

Az ékszerértékelésnek két fő típusa van, a kiskereskedelmi csereérték és a viszonteladói érték.