Ezért számít gazdaságos megoldásnak beruházni egy négyévszakos abroncsszettbe

Bár napjainkban egyre népszerűbbek, és egyre jobbak a négyévszakos gumiabroncsok, mégis viszonylag kevés hazai autóvezető választja ezeket a gumikat akkor, ha új abroncsokat kell vásárolnia.
Ezért számít gazdaságos megoldásnak beruházni egy négyévszakos abroncsszettbe

A gumiabroncs az autónak az egyik legfontosabb része, ugyanis ez az a pontja, ahol a kocsi közvetlenül az úttal találkozik. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen minőségű, milyen állapotú abroncs kerül fel szeretett autónk kerekeire, ezen ugyanis akár az életünk is múlhat.
A gumiabroncsokat folyamatosan karban kell tartani, és állapotukat is gyakran ellenőrizni kell, hiszen egy rossz állapotú, sérült, vagy elhasználódott abronccsal se nem lesz biztonságos, se nem lesz kényelmes a közlekedés. Abban az esetben azonban, ha unjuk már az autónkat tavasszal és ősszel abroncscsere miatt szakemberhez vinni, érdemes lehet kipróbálnunk a négyévszakos abroncsokat.

Minden, amit a négyévszakos abroncsokról tudnunk kell

A négyévszakos gumiabroncsok úgy lettek kifejlesztve, hogy azok biztonságos közlekedést tudjanak garantálni télen, és nyáron egyaránt. Különleges futófelületi mintázatuk, és gumikeverékük teszi lehetővé azt, hogy a nyári forróságban és a téli mínuszokban is stabilan, és balesetmentesen használhatóak. Sokan úgy tartják, hogy a négyévszakos abroncsok a téli gumik, és a nyári gumik legfontosabb tulajdonságait ötvözi, és ez valamilyen szinten valóban igaz.

Ezek a gumik valamivel puhább anyagösszetétellel látták meg a napvilágot, mint a nyári társaik, ez teszi lehetővé azt, hogy még hideg időjárásban is képesek a remek tapadásra. Az abroncs felületén lévő hosszanti blokkok és keresztirányú bordák pedig lehetővé teszik azt, hogy ez a gumiabroncs még a nyári esős időben is megállja a helyét, anélkül, hogy kicsúszna az útról.

Szakértők szerint a négyévszakos gumik futófelülete leginkább a téli abroncsokéra hasonlít, ám megtalálhatóak rajta a nyári gumik jellegzetességei is. A rajtuk lévő lamellák miatt azonban a téli gumikhoz hasonlóan ezek az abroncsok nagyobb gördülési ellenállással rendelkeznek.

Miért éri meg négyévszakos gumit vásárolni?

Aki a szezonális abroncs mellett dönt, annak tavasszal és ősszel mindenképpen el kell vinnie a gumishoz az autóját, az abroncscsere miatt. A négyévszakos abroncsok ennek ellenére egészen addig maradnak fent az autónk kerekein, míg azok teljesen el nem kopnak, el nem használódnak. Bár ezek a gumik korábban nem a megbízhatóságukról voltak híresek, mára már a rengeteg fejlesztésnek, és újításnak köszönhetően számos kiváló minőségű négyévszakos abroncs található a piacon.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a négyévszakos abroncs nem lehetne minden autós számára ideális választás, ám az átlagos autósok nagy része számára jó megoldásnak bizonyulhatnak. Fogyasztói szemmel nézve a négyévszakos gumik egyik legnagyobb előnye, a költséghatékonyság, hiszen az anyagiakat mérlegelve jobban megéri megvenni egy négyévszakos szettet, mint külön egy téli, és egy nyári gumi szettet. Arról nem is beszélve, hogy a szezonális abroncscsere is pénzbe kerül, és azt évente kétszer legalább meg kell ejtenünk.

Kapcsolódó cikkek

Év autója díj az USA-ban - Három az egyben

Év autója díj az USA-ban - Három az egyben

Okosak a jenkik: már régóta több kategóriában ítélik oda az Év autója díjat

Gumiabroncs piac helyzete 2023-ban, avagy miért olyan drágák a gumiabroncsok?

Gumiabroncs piac helyzete 2023-ban, avagy miért olyan drágák a gumiabroncsok?

Akinek idén esedékes a téli gumi vásárlás, biztosan figyeli az abroncs piac idei helyzetet, és valószínűleg már tudja, hogy az árak idén is emelkedni fognak.