Mi az a évjáratos bor?

A szőlőfajtától és a termesztési körülményektől függően egy szüreti bornak sokféle íze lehet, beleértve az édes és földes jegyeket is. Emellett a kora is meghatározza a szájízét. Minél idősebb egy bor, annál összetettebb, és annál drágább lesz.
Mi az a évjáratos bor?

A nem évjáratos borok széles körben elérhetők és általában olcsók. A nem évjáratos borokat gyakran tömegtermelő pincészetek állítják elő szabványosított receptek alapján. Ismertségük miatt a nem évjáratos boroknak sok rajongójuk van, ami azt jelenti, hogy ezek a legnépszerűbbek a borfogyasztók körében. Az évjáratos boroknak azonban megvannak a maguk előnyei. Íme néhány. Ha tudod, hogy mi az a vintage bor, akkor egy vacsorára vagy ajándékba is választhatsz belőle.

A szüreti borok minősége az érleléssel együtt növekszik. Ennek eredményeképpen kerekebb lesz a "szájíz" és hosszan tartó a lecsengése. A kora nemcsak az árveréseken teszi értékesebbé, hanem finom árnyalatokat is ad az ízéhez. Ha bizonytalan vagy abban, hogy melyik bortípus a megfelelő számodra, Jancis Robinson könyve segíthet a döntésben.

Ha szeretsz egy bizonyos bort, a szüretelés nagyszerű módja a gyűjteményed elindításának. Csak győződjön meg róla, hogy figyelmesen elolvassa a címkét. A szüreti borok jellemzően idősebbek és jobb minőségűek, mint az átlagos borok, így remek módja annak, hogy megismerkedjen az egyes szőlőfajtákkal és régiókkal. Az egyes évjáratok beszerzésével egy adott régiót is megismerhet. A legjobb, ha több évig érleli a bort, hogy minél tovább élvezhesse.

Az "évjárat" kifejezés a szőlő szüretelésének évére utal. A borászok felkarolták ezt az árnyalatot, hogy a legtöbbet hozzák ki a jó és a rossz termésből egyaránt. Az egy évjáratú borokat általában egyetlen borász készíti, és gyakran csak egyetlen évjárat termését tükrözik. Gyakran követik a "kevesebb több" filozófiát, és hagyják, hogy a szőlő önmagáért beszéljen. Egy bor évjárata drágább lehet, mint egy másik évjárat megfelelője.

Bár a különböző évjáratok gyakran azonos jellemzőkkel bírnak, stílusukban eltérhetnek egymástól. Egyes borokat fiatalon kell inni, mint például az újvilági sauvignon blanc-okat. A vörösborok azonban érlelődnek, gazdagabbá, összetettebbé és végül drágábbá válnak. Ritkaságuk miatt a szüreti borok általában többe kerülnek, mint nem szüreti társaik. Könnyebb azonban megtalálni őket, ha egy adott fajtához különleges ízléssel rendelkezünk.

A jó évjárat az ideális tenyészidőszakot tükrözi. Az adott évben szüretelt szőlő különleges tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek az adott időjárási viszonyokat tükrözik. Egy szőlőültetvény ideális termőhelyi körülményei hozzájárulnak a bor ízéhez. A borász értékeli ezeknek a szőlőszemeknek a jellemzőit, hogy megállapítsa, hogy a szőlő a legjobb minőségű. Ezeknek a szőlőfajtáknak a minősége dönthet egy szüreti borról. Az évjáratos borok íze azonban szubjektív.

Kapcsolódó cikkek

Mi az a évjáratos bor?

Mi az a évjáratos bor?

Sokféle bor létezik. Ahhoz, hogy egy szüreti bort meg tudjunk különböztetni egy hagyományos bortól, tudnunk kell, hogy mitől olyan különleges.

Mutatós boros eszközök, amiknek minden konyhában ott a helye!

Mutatós boros eszközök, amiknek minden konyhában ott a helye!

Mindenkinek jól jön egy kis lazítás egy hosszú nap után. Egy meghitt esti vacsora a párunkkal, egy ünnepi menüsor, amikor összegyűlhet az egész rokonság.