Reggelik a világ körül Svédországtól Japánig

Ahány kultúra, annyiféleképp indítják a napot az emberek szerte a Földön.
Reggelik a világ körül Svédországtól Japánig

Míg itthon a vajas kenyér-szalámi kombó a legelterjedtebb reggeli valamilyen zöldséggel, addig Spanyolországba előszeretettel esznek churrost, Japánban pedig a miso leves hódít – nézzük meg, mit esznek az emberek világszerte a nap első étkezéseként.

Japán

Forrás: Unsplash

Számunka talán elképzelhetetlen, hogy levessel indítsuk a napot, nem így Japánban. A szigetország reggelije olyan bőséges, hogy akár ebédnek is beillene, mindig van benne miso leves, rizs, valamilyen fehérjeforrás – ez általában hal formájában – és különféle, gyakran zöldséges köretek. Utóbbiak közé tartozik mondjuk a nori (szárított alga), tsukemono (savanyított uborka), natto (savanyított szójabab) és a kobachi is. Fontos számukra a tálalás, így szépen, egymástól elkülönítve szokták ezeket a fogásokat a tányéron elhelyezni, a reggeli végeztével pedig általában zöld teát fogyasztanak – csupa egészség!


Irán

Forrás: Unsplash

Az iráni konyha általunk is legismertebb eleme a naan kenyér, amit egyébként Ázsia számos országában fogyasztanak a nap bármely étkezéséhez. A naannak Iránban régiónként eltérő lehet a változata, de a három fő verzió a a nan-e barbari, a nan-e sangak és a nan-e tâftoon. Míg az elsőféléhez inkább édes feltétet esznek, például dzsemet vagy mézet, a másodikhoz a feta, paradicsom és dió passzol. Mivel az ország lakosai szinte egész nap teáznak, és bármilyen vendéglátóegységbe térünk be, biztos, hogy felkínálnak nekünk a forró italból, így a reggelinek is elmaradhatatlan kiegészítője. A naan mellett fogyasztanak még többek között omlettet, amit a franciáktól vettek át és sokkal kiadósabb annál – van benne hagyma, paradicsompüré és fűszerek is – illetve gyakori menü a szállodákban az adasi, vagyis lencseleves.

Spanyolország

Forrás: Unsplash

A kakaós csigán és túrós batyun kívül nagyon ritkán szoktunk édeset enni reggelire, a spanyoloknak azonban ez nem probléma. Ami nálunk divatos fesztiválédesség, az náluk a nap indítója – ez a churros, az olajban kisütött, csokoládéval töltött sütemény, amit sokan a kávéjuk mellé fogyasztanak. Aki édesszájú, az szívesen eszik bizochót, vagyis citromos piskótatortát is. A tortilla espanola is népszerű reggeli, ami egy krumplis-tojásos fogás, mely hasonlít a rántottához. A katalán, valenciai, baleári és murciai konyha hagyományos étele a pan con tomate, amit úgy képzeljünk el, mint egy grillezett kenyeret paradicsommal ízesítve. Ha pedig „sima” szendvicset keresnénk Spanyolországban reggeli gyanánt, akkor a bocadillokat keressük: ez egy bagett-szerű étel, sonkával vagy szalámival, omlettel, sajttal vagy hallal töltve.

De mit esznek Kenyában, Finnországban vagy Egyiptomban a nap kezdetén? A Colore.hu cikkében ezekre is fény derül.

Kapcsolódó cikkek

Mit kell figyelembe venni az ágynemű vásárlásakor

Mit kell figyelembe venni az ágynemű vásárlásakor

Ha ágynemű vásárlásán gondolkodik, először is a minőséget kell figyelembe vennie.

A stresszmentes költözés kulcstényezői

A stresszmentes költözés kulcstényezői

Van néhány kulcstényező, amely biztosítja, hogy a költözés a lehető legstresszmentesebb legyen.