Reggelik a világ körül Svédországtól Japánig

Ahány kultúra, annyiféleképp indítják a napot az emberek szerte a Földön.
Reggelik a világ körül Svédországtól Japánig

Míg itthon a vajas kenyér-szalámi kombó a legelterjedtebb reggeli valamilyen zöldséggel, addig Spanyolországba előszeretettel esznek churrost, Japánban pedig a miso leves hódít – nézzük meg, mit esznek az emberek világszerte a nap első étkezéseként.

Japán

Forrás: Unsplash

Számunka talán elképzelhetetlen, hogy levessel indítsuk a napot, nem így Japánban. A szigetország reggelije olyan bőséges, hogy akár ebédnek is beillene, mindig van benne miso leves, rizs, valamilyen fehérjeforrás – ez általában hal formájában – és különféle, gyakran zöldséges köretek. Utóbbiak közé tartozik mondjuk a nori (szárított alga), tsukemono (savanyított uborka), natto (savanyított szójabab) és a kobachi is. Fontos számukra a tálalás, így szépen, egymástól elkülönítve szokták ezeket a fogásokat a tányéron elhelyezni, a reggeli végeztével pedig általában zöld teát fogyasztanak – csupa egészség!


Irán

Forrás: Unsplash

Az iráni konyha általunk is legismertebb eleme a naan kenyér, amit egyébként Ázsia számos országában fogyasztanak a nap bármely étkezéséhez. A naannak Iránban régiónként eltérő lehet a változata, de a három fő verzió a a nan-e barbari, a nan-e sangak és a nan-e tâftoon. Míg az elsőféléhez inkább édes feltétet esznek, például dzsemet vagy mézet, a másodikhoz a feta, paradicsom és dió passzol. Mivel az ország lakosai szinte egész nap teáznak, és bármilyen vendéglátóegységbe térünk be, biztos, hogy felkínálnak nekünk a forró italból, így a reggelinek is elmaradhatatlan kiegészítője. A naan mellett fogyasztanak még többek között omlettet, amit a franciáktól vettek át és sokkal kiadósabb annál – van benne hagyma, paradicsompüré és fűszerek is – illetve gyakori menü a szállodákban az adasi, vagyis lencseleves.

Spanyolország

Forrás: Unsplash

A kakaós csigán és túrós batyun kívül nagyon ritkán szoktunk édeset enni reggelire, a spanyoloknak azonban ez nem probléma. Ami nálunk divatos fesztiválédesség, az náluk a nap indítója – ez a churros, az olajban kisütött, csokoládéval töltött sütemény, amit sokan a kávéjuk mellé fogyasztanak. Aki édesszájú, az szívesen eszik bizochót, vagyis citromos piskótatortát is. A tortilla espanola is népszerű reggeli, ami egy krumplis-tojásos fogás, mely hasonlít a rántottához. A katalán, valenciai, baleári és murciai konyha hagyományos étele a pan con tomate, amit úgy képzeljünk el, mint egy grillezett kenyeret paradicsommal ízesítve. Ha pedig „sima” szendvicset keresnénk Spanyolországban reggeli gyanánt, akkor a bocadillokat keressük: ez egy bagett-szerű étel, sonkával vagy szalámival, omlettel, sajttal vagy hallal töltve.

De mit esznek Kenyában, Finnországban vagy Egyiptomban a nap kezdetén? A Colore.hu cikkében ezekre is fény derül.

Kapcsolódó cikkek

Ezért való Neked az online nyelvtanulás!

Ezért való Neked az online nyelvtanulás!

Érdekelne az angol nyelvtanulás nyelviskolában, de nincs rá időd? Lehetséges, hogy az online tanfolyam való Neked! Kattints a részletekért!

5 kéziszerszám, amire egy vízvezeték-szerelőnek szüksége van

5 kéziszerszám, amire egy vízvezeték-szerelőnek szüksége van

Akár szivárgás javításáról, akár medenceszűrő telepítéséről van szó, egy vízvezeték-szerelő szerszámosládájában valószínűleg legalább 5 kéziszerszám található.

A szauna egészségügyi előnyei

A szauna egészségügyi előnyei

A szaunázásnak számos egészségügyi előnye van.