Milyen gyakran kell meditálni?

A kezdőknek nem szabad rögtön belevágniuk a maratoni meditációba.
Milyen gyakran kell meditálni?

Még öt vagy tíz perc sem biztos, hogy elegendő. A hosszabb üléseknek legalább tíz-tizenöt percesnek kell lenniük. A hosszabb ideig tartó meditációnak több haszna lesz. A hosszabb ülések nagyobb elkötelezettséget, szervezettséget és időgazdálkodást igényelnek. A rövid ülések azonban remekül alkalmasak az egyensúly fenntartására egy zsúfolt nap során. A legjobb, ha naponta legalább egy órát meditálsz, sőt, ha rövidebb meditációs időt is tudsz vállalni, még többet is.

A haladó meditálók és tanulók jellemzően naponta többször meditálnak. Néhányan naponta több órát is meditálnak. Sok zen buddhista arról ismert, hogy naponta több órát meditál. Fontos, hogy meditáció közben gyakori szüneteket tartsunk, hogy elkerüljük a hát- és lábgörcsöket. Emellett a csoportban végzett meditáció segít abban, hogy összpontosítani tudjunk. Kezdők számára a napi cél kitűzése és a felfelé haladás a legjobb módja a kezdésnek.

Vannak, akik minden nap meditálnak, míg mások csak hetente néhány percet meditálnak. Bár sok forrás egy meghatározott időtartamot javasol, lehet, hogy kísérletezned kell a meditáció gyakoriságával, hogy megtaláld, mi válik be neked a legjobban. Az egyik leggyakoribb ajánlás, hogy minden nap meditáljunk néhány percet, bár ez nem szükséges a kezdők számára. Ha úgy találja, hogy élvezi a meditációt, ragaszkodjon hozzá. Örülni fogsz neki.

Akár ülsz, akár fekszel, a lényeg az, hogy egy kis időt tölts magányosan. A minket körülvevő zajban könnyen elfelejtjük, hogy tápláljuk a lelkünket. A meditáció ráadásul segít abban, hogy megszerezzük a nagyon szükséges egyedüllétet. Valójában a napi néhány perces meditáció segíthet ellensúlyozni modern korunk patkányfutamának hatásait. Ha elkezdesz naponta meditálni, észreveszed majd a különbséget az energiaszintedben.

A meditációnak számos előnye van, és az előnyök egy életen át tarthatnak. Azonban hosszú időbe telhet, mire érezzük a meditáció előnyeit. A Nature folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a naponta kétszer 13 percig tartó meditáció javította a figyelmet, a munkamemóriát és a felismerési memóriát, és csökkentette az állapotbeli szorongást. Ez lényegesen hatékonyabb volt, mint a napi négy-öt alkalommal végzett meditáció. A meditáció eredményeinek megtapasztalásához folyamatosan gyakorolni kell.

Ahogy a testmozgáshoz, úgy a meditációhoz is következetességre van szükség. A hosszabb ülések segítenek elsajátítani a meditáció művészetét. Minél hosszabb ideig gyakorolsz, annál gyorsabban jutsz meditatív állapotba. Ha azonban kezdő vagy, nyolc-tizenöt percig is eltarthat, amíg meditatív állapotba kerülsz, míg a tapasztaltabb meditálók másodpercek alatt elérhetik ezt az állapotot. Minél hosszabbak a meditációs ülések, annál nagyobb az esélye, hogy több előnyre tesz szert.

A céljától függően azon tűnődhet, milyen gyakran kellene meditálnia. A kezdők számára ajánlott, hogy kicsiben kezdjék, és haladjanak felfelé. Próbáljon meg naponta öt-tíz percet meditálni. Ha azonban nehezére esik betartani az öt vagy tíz percet, akkor hetente egy percet hozzáadhat. Ezzel fokozatosan kialakul egy jó érzéked arra, hogy milyen gyakran kell meditálnod. Végső soron így edzheted az elmédet arra, hogy figyelmesebbé és tudatosabbá váljon.

Kapcsolódó cikkek

Az életmódváltás kezdeti lépései - Életmódváltás 5 egyszerű tippel. Kezdő lépések – nem is olyan egyszerűek.

Életmódváltás 5 egyszerű tippel. Kezdő lépések

Az életmódváltást nem is olyan könnyű elkezdeni. Mutatunk néhány egyszerű trükköt, amellyel könnyű lesz belevágni.

Milyen gyakran kell meditálni?

Milyen gyakran kell meditálni?

A kezdőknek nem szabad rögtön belevágniuk a maratoni meditációba.

A szauna egészségügyi előnyei

A szauna egészségügyi előnyei

A szaunázásnak számos egészségügyi előnye van.