Miért olyan fontos a wellness? Milyen típusai vannak?

Manapság sokan használják ezt a kifejezést és sokan járnak wellness hétvégékre, hiszen hihetetlenül kikapcsol és feltölt egy – egy ilyen hétvége. Maga a szó, hogy wellness, nem csak azt jelenti, hogy elmegyünk egy kényelmes hotelbe és ott pezsgőfürdőzünk, kérünk egy-egy masszázst, és szaunázunk egyet. A wellness nem más, mint önmagunkkal való foglalkozás, minden téren. A wellness, az önmagunkkal való törődés több aspektusból áll és ezek az összetevők hatnak egymásra, kapcsolatban állnak egymással. A cikkből kiderül, hogy mit is jelent a wellness, és miért is olyan fontos, hogy odafigyeljünk önmagunkra, a vágyainkra és a szükségleteink kielégítésére?
Az önmagunkkal való foglalkozás és a wellness - Miért olyan fontos a wellness? Milyen típusai vannak? – típusai.

A mentális wellness, azaz a lélek gondozása

Amikor mentális wellness kerül szóba, akkor mindenki a lélekre gondol. És valóban így is van. Mentálisan akkor vagyunk jól, ha képesek vagyunk a mindennapi problémákkal megküzdeni, ha dolgozunk, ha képesek vagyunk a képességeinket használni és kiaknázni és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

A testi, azaz a fizikai wellness

A fizikai egészség is lényeges, hogy jól érezzük magunkat. A fizikai egészséghez tartozik a megfelelő higiénia, a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás is. A szűrővizsgálatokat sem szabad elhanyagolni, ügyelni kell a megfelelő tápanyagok, azaz vitaminok és ásványi anyagok bevitelére és a folyamatos hidratációra is.

Az intellektuális wellness, azaz a szellemünk is törődést igényel

Mit is jelent az intellektuális wellness? Ez nem más, mint hogy az is fontos számunkra, hogy szellemileg ne lustuljunk el. Azaz sokat olvasunk, kreatív tevékenységekben veszünk részt, van valamilyen hobbink, játszunk valamilyen hangszeren. Azaz, minden olyan tevékenységben részt veszünk, ami szellemünk fejlődését segíti elő.

Érzelmi törődés

Az érzelmi wellness azt jelenti, hogy képesek vagyunk megbirkózni a boldog pillanatokkal és az érzelmi terheket is elviseljük. Azaz képesek vagyunk szembenézni a nehézségekkel és képesek vagyunk azokkal felvenni a harcot. Az érzelmi törődés nem csak azt foglalja magába, hogy másokkal törődünk, hanem az önmagunkkal való foglalkozást is magába foglalja. A kiegyensúlyozott személy sokat nevet és jól is érzi magát a bőrében.

Szociális kapcsolatok

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat az is elengedhetetlenül lényeges, hogy legyen egy stabil család mögöttünk, hogy legyenek barátaink, akikre számíthatunk, akik szeretnek, és akik segítenek nekünk, ha bajban vagyunk, de ennek kölcsönösnek kell lennie. Akkor vesz bennünket erős szociális háló körül, ha a mérgező kapcsolatainkat felszámoljuk és csakis a pozitív emberekre és érzésekre koncentrálunk.

Más dimenziók is kellenek

Nem csak akkor beszélünk spirituális wellnessről, ha hiszünk a spirituális dolgokban, hiszen ez azt is jelenti, hogy tudjuk, hogy milyen értékek lényegesek az életben, és ezeket az értékeket tartjuk mindig szem előtt, azaz alkalmazzuk is ezeket az életünkben.

Anyagi jólét

Nyilván, anyagi biztonságra is szükségünk van, hogy jól érezzük magunkat. Nagyon fontos, hogy stabil anyagi háttérrel rendelkezzünk. Ez nem gazdagságot jelent, hanem azt, hogy meg kell tanulnunk bánni a pénzzel, be kell tudnunk osztani azt és örülnünk kell az élet apró örömeinek is.

Kapcsolódó cikkek

A szépségünk megőrzése - 3 rossz szokás, amely árt a szépségnek – 3 egyszerű lépéssel.

3 rossz szokás, amely árt a szépségnek

A szépség mulandó. Azonban nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy sokáig szépek maradjunk. A cikkben 3 olyan dolgot mutatunk be, amelyek segítenek a szépségünk megőrzésében.

Mit isznak a nagyvilágban? 10 ország és 10 népszerű itala

Mit isznak a nagyvilágban? 10 ország és 10 népszerű itala

Minden országnak megvan a nemzeti itala. Míg hazánkban a sör, a bor és a pálinka fogy nagyobb mennyiségben, addig más országokban más italok terjedtek el.

Az életmódváltás kezdeti lépései - Életmódváltás 5 egyszerű tippel. Kezdő lépések – nem is olyan egyszerűek.

Életmódváltás 5 egyszerű tippel. Kezdő lépések

Az életmódváltást nem is olyan könnyű elkezdeni. Mutatunk néhány egyszerű trükköt, amellyel könnyű lesz belevágni.