Hogyan tegyél a környezetedért, ha utazásra mész?

A környezetvédelem egyre nagyobb szerepet kap, ami nem csak a hétköznapi életben igaz, hanem utazásaink során is. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük hogyan tegyünk a környezetünkért, ha utazásra megyünk.
Hogyan tegyél a környezetedért, ha utazásra mész?

Használjunk tömegközlekedést, vagy alternatív megoldást!

Külföldön autót vagy motort bérelni egyrészt az ismeretlen utak, másrészt a ránk leselkedő átverések miatt is frusztráló lehet. Ráadásul még környezetszennyező is.

Amennyiben tehetjük, érdemes inkább a tömegközlekedésre szavazni. Nemcsak olcsóbb, de így a helyiek mindennapjait is jobban megismerhetjük.

Persze a leginkább környezetbarát megoldás az, ha a nyaralás alatt lassabb tempóra kapcsolunk, és a két lábunkon járjuk be a vidéket. A nagyobb távolságokat pedig mondjuk két keréken gyűrjük le. Ilyen téren az elektromos kerékpárok, vagy robogók bérlése, vagy a robbanómotoros kerékpárok rendelése lehet megoldás. Ezen e téren választhatunk:

· kerékpárok

· elektromos kerékpárok (e-bike, pedelec)

· robogók

· elektromos robogók

· elektromos triciklik

Ezek segítségével nem csak környezetbarát módon közlekedhetünk, de jobb élmény is lehet, nem beszélve a hatékony közlekedésről.

Keressünk környezetbarát szálláshelyeket!

Csak pár kattintás, és már tudjuk is, mennyire fontos az adott hotelnek a környezet. Magyarországon például a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által kiírt Zöld szálloda pályázat eredményei alapján lehet tájékozódni a kérdésben.

Megnyugtatunk azonban mindenki, ugyanis ha valakit az tartana vissza a környezetbarát szálláshelyektől, hogy a szókapcsolat hallatán valamilyen színtiszta hippi hely jelenik meg a lelki szemei előtt, megnyugtathatjuk: már luxus kategóriában is nagy választék van a zöld hotelekből, hiszen egyre nagyobb a kereslet ezen a téren is.

Vásároljunk helyi termékeket!

A legérdekesebb szuvenírt utazás közben nagy valószínűséggel nem a leghíresebb látnivalók ajándékboltjaiban, és nem is a legfelkapottabb sétálóutca mentén található, műanyag szuveníreket kínáló turistalehúzó üzletekben fogjuk megtalálni.

Sokkal inkább a helyi kézművesek és dizájnerek kis boltjaiban, amelyekre a ma már egyáltalán nem olyan bonyolult rátalálni. Ha náluk vásárolunk, a helyi gazdaságot és kézműves hagyományokat támogatjuk. Ráadásul azzal, hogy a tömegével és nagy valószínűséggel Kínában gyártott egyen-szuveníreket a polcon hagyjuk, a környezetet is védjük hosszútávon, hiszen ha nincs rá kereslet, akkor előbb utóbb a gyártás sem éri meg.

Ne térjünk le utunkról!

Amennyiben utazásunk maga csak egy kirándulás, vagy a nyaralás alatt túráznánk az esetben is van egy dolog, amire érdemes odafigyelnie egy környezetbarát turistának. Kirándulás közben igyekezzünk a turistaútvonalakon vagy a helyiek által kijárt ösvényeken haladni, és nem mindenen keresztül gyalogolva lerövidíteni az adott útvonalat. Ezzel már önmagában védhetjük a környezetet.

Természetesen ne szemeteljünk!

Emellett persze fontos az is, hogy utazásunk során nagyobb figyelmet fordítsunk a hulladékok képződésére is. A természetben járva véletlenül se dobjunk el egy papír zsebkendőt se, nem beszélve a nehezen lebomló műanyagokról.

Összegezve

Legyen szó tehát hosszabb, vagy rövidebb utazásról, a környezetünk érdekében számos dolgot tehetünk, amik között kiemelendő a „zöld” közlekedési eszközök választása, illetve a környezettudatos szokások betartása, mint a zéró szemetelés és a tudatos vásárlás.

Kapcsolódó cikkek

Mi az a kazein, és segíti-e az izomtömeg növelését?

Mi az a kazein, és segíti-e az izomtömeg növelését?

Ha növelni szeretnéd a fehérjebevitelt, a fehérjeporok kényelmes és viszonylag olcsó módja ennek.

A szauna egészségügyi előnyei

A szauna egészségügyi előnyei

A szaunázásnak számos egészségügyi előnye van.

Hogyan tegyél a környezetedért, ha utazásra mész?

Hogyan tegyél a környezetedért, ha utazásra mész?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy hogyan tegyünk a környezetünkért, ha utazásra megyünk, vagy esetleg csak kiránduláson gondolkodnánk.