Miben jobb a kettlebell, mint a hagyományos súlyok?

Hidd el nekünk: a kettlebell használata a gyorsabb izomnövelés záloga. Ezek az ágyúgolyóra emlékeztető súlyok jól illeszkednek a HIIT szívritmus-növelő edzés előnyeihez, így egyszerre fejlesztenek állóképességet, izmot és kitartást a látványos eredmények érdekében.
Miben jobb a kettlebell, mint a hagyományos súlyok?

A kettlebellt még ma is gyakran alábecsülik, de ez ne tévesszen meg. Ahogyan Arnold Schwarzenegger mondja: „Az izom nem látja, mit tartasz a kezedben”. Mivel kompakt és sokoldalú, a kettlebell ideális eszköz az otthoni edzéshez.

A CrossFit és a Strongman népszerűsége elősegítette, hogy a kettlebell-edzés a fősodorba kerüljön. Maga az eszköz azonban meglepően régi: a cirkuszi erőemberek már a 19. században is kettlebellhez hasonló súlyokat használtak, amelyeket eredeti célja a termények lemérése volt.

A kettlebell-edzést általában nagy ismétlésszámmal végezzük, így több izom dolgozik egyszerre. Ha egyenletes tempót tartunk, akkor az aerob és a HIIT edzéshez hasonló előnyöket kínál. Egy 2010-es tanulmány például arra jutott, hogy a 20 perces kettlebell snatch edzést végző résztvevők percenként 13,6 kalóriát égettek el.

Az olyan gyakorlatok, mint a kettlebell-lengetés, növelhetik a pulzusszámot, és több zsírt égethetnek el. Ha azonban a hátsó láncban – a test hátsó részén található izmokban – kell erőt építeni, ezek valóban megtörténik.

A kettlebell a formája és mérete következtében másképp dolgoztatja az izmainkat, mint a súlyzók. Éppen ezért a legmegfelelőbb eszközök a hátsó izomlánc fejlesztésére. Mivel ezek a tested legnagyobb izmai, edzés közben egyúttal kalóriákat is égetsz.

A legtöbb kettlebell-gyakorlathoz több síkban kell mozognod – a lendítésen, nyomáson és cipelésen át a dinamikusabb mozdulatokig, ahol a súly nehezebb lehet. Ha ugyanis nincs súlyzód, amelyre extra súlyt tudnál tenni, akkor ezt a szélesebb tartományokban történő mozgással pótolhatod.

A Journal of Strength and Conditioning Research azt is megállapította, hogy a kettlebell-edzés hozzájárul a hát alsó részének egészségéhez a terhelési és mozgási minták következtében.

Sok kettlebell gyakorlat egyoldalú, tehát egyetlen kart vagy lábat használ. Ez lehetőséget ad arra, hogy mindkét oldalt egyformán edzhessük, ahelyett, hogy az erősebb oldalra bíznánk a mozgás nagy részét. Egy-egy végtag edzése ráadásul jótékony hatással van az egyensúlyunkra is, hiszen közben kénytelenek vagyunk stabilizálni magunkat.

Kapcsolódó cikkek

Mi a különbség a szabadtéri futás és a futópadok használata között?

Mi a különbség a szabadtéri futás és a futópadok használata között?

Mint személyi edző, fontosnak tartom, hogy megértsd a különbségeket a szabadtéri futás és a futópadok használata között.

A legértékesebb fiatal kapusok

Érdekes statisztikák a labdarúgás világából

Újra érdekes statisztikákat gyűjtöttünk össze, ezúttal a játékosok piaci értékére koncentráltunk, méghozzá a kapusok között.

Melyik izmokat hozzuk működésbe biciklizés közben?

Melyik izmokat hozzuk működésbe biciklizés közben?

Sokan nem gondolnánk, hogy milyen összetett izommunkára van szükség kerékpározás közben.