Melyik izmokat hozzuk működésbe biciklizés közben?

Nemcsak a lábakat, hanem a kezeket, illetve a has- és hátizmokat egyaránt működésbe hozzuk. Érdemes tehát tisztában lenni azzal, hogy mit terhelünk meg tekerés közben. Ebben a cikkben segítünk megtudni, hogy melyik izmokat mozgatjuk át bicajozásnál.
Melyik izmokat hozzuk működésbe biciklizés közben?

Felsőtest edzése

Lehet, hogy elsőre azt gondolja az ember, hogy ez a mozgásforma kizárólag a lábakra van hatással, pedig ez közel sem így van. A kerékpározás a felsőtestünket egyaránt hatékonyan formálja, ehhez azonban emelkedőre van szükség, miközben állva tekerünk fel néhány alkalommal. Ez a fajta tekerés bekapcsolja a hátad, a hasat, de még a mélyizmokat egyaránt, de hatással van a tricepszre és a mellizmokra is. Valószínűleg senki nem sejtette, hogy mennyire multifunkcionális sport a bringázás.

Combok erősítése és formázása

Ez már jóval egyértelműbb, hiszen a bicajozás igazán formássá teszi a vádlit és a lábat. Továbbra is a hegymenet a legjobb megoldás arra, hogy erősítsük a combjainkat, így sokkal erősebb és vastagabb izomzatra tehetünk szert. Fontos azonban, hogy ne erőltessük túl magunkat, bőven megteszi egy kényelmes tempó, így még elősegíthető a fogyás.

Biztosan mindenkinek van olyan ismerőse, aki a rendszeres kerékpározással tartja magát formában. Ezeknél az embereknél megfigyelhető, hogy a vádlijuk sokkal izmosabb és formásabb. Ez egyértelműen a folyamatos tekerésnek köszönhető, így tényleg érdemes gyakran nyeregbe pattanni, hogy mindenki megforduljon utánunk.

Kerek fenék biciklizéssel

Ha tehetjük, érdemes minden nap kerékpárral menni munkába, hiszen ez a mozgásforma kerekebb feneket eredményezhet. A városi kerékpárok ára szerencsére rendkívül kedvező, így érdemes beszerezni egyet, hogy tavasztól-őszig, de akár még a téli időszakban is eltekerhessünk reggel a munkahelyre. Amennyiben rendszeresen tesszük meg mindezt, rövid időn belül látványos eredményeket érhetünk el, sokkal formásabbá válik a popsi. Mivel a kerékpár hatékonyan mozgatja meg a farizmokat, így akár pár hét edzés elegendő ahhoz, hogy végre elinduljunk a jó úton. Ezzel ráadásul viszonylag sok pénzt meg lehet spórolni, hiszen se benzinre, se pedig buszbérletre nem kell költeni.

Aerob mozgásforma, így hatással van az egész szervezetre

Sokan sajnos egyfolytában a kalóriákat számolgatják, így nem minden esetben választják a bicajozást, hiszen van ennél zsírégetőbb mozgásforma is. Pedig sokszor nem a kilók számítanak, hanem az összkép, amit a tekeréssel elérhetünk. A bicajozás nagyon hatékonyan erősíti meg a szívet, erősíti a tüdőt, de a keringési rendszerünkön is javítani tudunk vele. Ez pedig hatással van az egészséges és kiegyensúlyozott életre.

Összegezve

A kerékpározást tehát mindenkinek érdemes lenne beiktatni az életébe, hiszen ez nemcsak az izmokra, hanem bizony az egész szervezetre hatással van. Sokkal formásabb lesz tőle a vádli, a popsi, a comb, de erősíti a szívet és a keringési rendszer egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

Mi a különbség a szabadtéri futás és a futópadok használata között?

Mi a különbség a szabadtéri futás és a futópadok használata között?

Mint személyi edző, fontosnak tartom, hogy megértsd a különbségeket a szabadtéri futás és a futópadok használata között.

Melyik izmokat hozzuk működésbe biciklizés közben?

Melyik izmokat hozzuk működésbe biciklizés közben?

Sokan nem gondolnánk, hogy milyen összetett izommunkára van szükség kerékpározás közben.

Az év gólvágói

Az év legjobb gólvágó triói

Körülnéztünk, hogy mely csapatokban voltak az év legjobb támadó triói az idei évben a top ligákat figyelembe véve. Beszámítottuk a bajnokság mérkőzéseit, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga összecsapásait is.